Företagsgym och friskvård

En friskare personal är en bra investering

Fler och fler företag inser hur viktigt det är att satsa på en effektiv friskvård för att få ner sjukantalet på arbetsplatsen som är en stor kostnad. Därför väljer idag allt fler företag att satsa på ett eget företagsgym med träningsmaskiner för både konditionsträning och styrketräning.
En sådan investering har visat sig ge en mycket positiv effekt då man får en både friskare och gladare personal som inte bara får en plats att hålla sig i form på utan det blir även en träffpunkt utanför arbetet.
Om du som företagare har beslutat dig för att satsa på din personal och investera i ett företagsgym så kan det vara svårt att veta vad man ska välja för maskiner och redskap och framför allt från vilken tillverkare då marknaden för träningsredskap är enorm.

Det första man bör göra är att se över lokalen man har tänkt att installera sitt företagsgym i så att man har tillräckligt med utrymme och att lokalen har en bra ventilation.
Sedan är det bra om man har vetskap om hur mycket maskinerna kommer att användas på ett ungefär och hur många som är intresserade av att träna.
Den informationen är väldigt nyttig för leverantören så att rätt träningsmaskiner väljs så man inte ställer dit utrustning som inte klarar den belastningen den blir utsatt för.

Nästa steg är att hitta rätt gymleverantör. När det gäller träningsmaskiner och leverantörer så är det tyvärr många företag och gymanläggningar som gör misstaget att enbart titta på prislappen.

För att få sin investering optimal ska man anlita en leverantör som erbjuder maskiner av hög kvalité och kan garantera en bra support och service.
En bra leverantör ska kunna hjälpa till med planering av ditt företagsgym och ge tips och råd till vilken utrustning som passar bäst till kundens behov.
Leverantören bör även kunna erbjuda ett serviceavtal för maskinerna och kunna garantera snabba åtgärder om något fel skulle uppstå på någon av maskinerna eller övriga redskap.
Seriösa leverantörer kan i de allra flesta fall erbjuda leasingavtal av gymmet som kan vara en stor fördel för företaget då man inte behöver binda upp något kapital genom att köpa all utrustning. Man får då istället en fast månadskostnad och kan då istället få loss mer kapital för att göra investeringar i företaget.

Vilka maskiner och redskap ska man då välja?

När det gäller konditionsmaskiner och styrketräningsmaskiner så är Johnson Health Tech en av de tre största tillverkarna i världen och de tillverkar tre olika maskinserier.

Matrix är top of the line och det finns idag inga maskiner som är bättre på marknaden.

Johnson är även de en kommersiell serie som håller en mycket hög standard men är inte lika kraftiga och har inte samma mjuka design som Matrix.

Den tredje serien är Vision fitness som vänder sig till de lite mindre anläggningarna som t.ex hotell, rehabkliniker, mindre företagsgym m.fl.

Om man nu vill ha ett gym av oslagbar kvalité, vare sig det gäller ett företagsgym eller en större kommersiell anläggning, så är det Matrix Fitness System man ska satsa på.
Serien är ett helt komplett träningssystem med konditionsmaskiner, styrketräningsmaskiner med viktmagasin, fria vikter, träningsbänkar och viktställ som kräver minimalt med underhåll.

Matrixmaskinerna är nog inte det billigaste alternativet i det första skedet men ser man tre till fyra år framåt i tiden så är det definitivt det billigaste då risken för något haveri är mycket liten.

Förutom kvalitén så är även designen och framförallt funktionaliteten helt outstanding.
Maskinerna är mycket säkra att träna med och är konstruerade så att träningen blir optimal samt så att man inte skall kunna använda dem på fel sätt.

Tyvärr så finns det kopior av Matrixmaskinerna på marknaden och de ska man akta sig sig för att köpa. De håller inte på långa vägar samma kvalité och har långt ifrån samma egenskaper.

Vilken typ av maskiner och redskap bör då finnas i ett bra företagsgym?

För effektiv konditionsträning finns det några självklara val, det är löpband, crosstrainer, motionscykel och en roddmaskin. Det är en bra grund och de maskinerna finns i stort sett på alla gym och ger en bra och varierad konditionsträning och kan även användas för konditionstest.
Roddmaskinen är kanske det mest kompletta träningsredskap som finns på marknaden då man får ut både konditionsträning och styrketräning för hela kroppen. Den kan därför även räknas som ett styrketräningsredskap.

Sen finns det såklart andra maskiner och träningscyklar som man kan komplettera med och ta in eller ersätta ovannämnda för.
Ett sådant exempel är en spinningcykel och den skiljer sig från en motionscykel på så sätt att den kan köras på ett mycket tuffare sätt och ge en mycket intensivare träning.
I de komersiella gymmen används spinningcykeln i gruppträning som är mycket populärt i Sverige och i övriga världen.

Ett annat exempel är en helt ny typ av cykel som kallas för krankcycle.
Det är en spinningcykel för överkroppen och man använder då armarna för att veva med, sittandes eller stående. Det här är en genial uppfinning från mannen som även uppfann spinningcykeln då den kan användas lika effektivt av funktionshindrade som människor utan handikapp.
Krankcykeln ger både konditions- och styrketräning och kan även räknas som styrketräningsredskap.

Matrix har även en serie konditionsmaskiner och styrketräningsmaskiner som är handikappanpassade.

Att sedan välja rätt redskap och gymmaskiner för styrketräning är viktigt.

Något som alltid bör finnas är en viktstege med hantlar, skivstång, viktskivor och en träningsbänk med skivstångsställning.
Det är den klassiska styrketräningen och många föredrar att träna med fria vikter.
En annan typ av handredskap som har blivit oerhört populärt är kettlebells. De ger en lite mer varierande träning än hantlar och de används även i gruppträning.

Utbudet av mindre träningsredskap som t.ex en gymboll, yogamatta, exertube (gummiband), TRX, pumpvikter och pumpstång för bodypump, step up bräda mm. är mycket stort och ger en mycket effektiv och rolig träning. De är heller inte så dyra och är absolut värt att titta närmare på.

En leverantör som uppfyller alla kriterier och kan erbjuda ovan nämnda maskiner och redskap är RB Sportline.
Här får man hjälp från dag ett med planering, tips och råd och man kan erbjuda en ritning i 3-D så att kunden kan se hur gymmet kommer att se ut när det är klart med alla maskiner och redskap.
De erbjuder också en personlig kundsupport alla dagar året runt vilket är en stor fördel om något skulle hända med någon maskin.
Man har som kund även möjlighet att leasa sitt gym och teckna ett förmånligt serviceavtal.

Tveka inte på att satsa på friskvård, det lönar sig!

Lämna ett svar